2) 소화 과정의 탐색
프랑스의 과학자 Rene de Reaumur(1683~1757)는 소화 과정을 탐구하기 위하여 튜브에 쇠고기 또는 기타 육류를 넣고 이 튜브를 실험 동물의 위에 잠기게 한 다음, 몇 시간이 경과한 후 튜브를 빼내어 관찰한 결과, 육류의 일부는 용해되었고, 이 용액의 맛은 짜고 쓰다는 것을 경험하였습니다. 그는 이 실험을 통하여 음식이 위내에서 변한다는 것을 관찰한 것입니다. 얼마 후 군의였던 William Beaumont(1785~1853)는 Alexis St. Martin을 대상으로 놀라운 실험을 하였습니다. St. Martin은 전장에서 위에 관통상을 받아 영구적인 구멍을 얻게 되었는데 Beaumont는 St.Martin의 상처를 통해 음식이 소화되는 과정을 과학적으로 규명하였습니다.
3) 열량소의 개념에 대한 확립
19세기 초에 이르러 과학계에서는 유기 물질 안에 있는 탄소, 수소, 그리고 질소와 같은 원소를 규정하는 방법을 수립하였습니다.
단백질 대사과정이 규명된 것은 19세기 후반 Liebig에 의해서이며, 그의 제자 Voit(1813~1908)가 단백질 대사의 실험 방법을 확립시켰습니다. Liebig 이전에 프랑스의 생리학자 Magendi(1783~1855)가 처음으로 에너지 결원으로 공급되는 음식의 각종 영양소에 관한 연구를 시작하였습니다. Liebig는 단백질, 지질, 당질의 유기 화학적 구성 성분을 확립시켰으나 이들 영양소의 영양적 가치는 질소 함량과 그 기능에 달려 있다는 잘못된 해석을 하였습니다. 또한 균형된 식사는 함질소 영양소인 단백질과 열량소인 당질과 지질이 잘 배합된 것이라고 주장하였습니다. 1871년에 프랑스의 과학자 Dumas는 Liebig의 가설을 실험하여 본 결과 성공하지 못하고, 자연식품내에는 당질, 단백질, 지질 외의 미지의 중요한 영양소가 있음을 제안하였습니다.
19세기 말에 제시된 "균형식사"라는 이 술어는, 당질, 지질, 단백질의 중요성에 대해서만 주로 이야기되었고, 무기질의 중요성에 대해서는 성장을 위한 어떤 배합 순수 사료를 만들 때에 이 무기질의 여러 가지를 잘 섞어서 배합하여야만 성장이 잘 이루어진다는 것까지만 알려졌습니다.
출처 : 기초영양학(수학사)
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2) Exploration of digestive processes
French scientist Rene de Reaumur (1683–1757) put beef or other meat in the tube to explore the digestive process, submerged it on the experimental animal, and after several hours, the tube was removed and observed, some of the meat was dissolved, and the taste of the solution was salted and bitter. He observed that food changes in the stomach through this experiment. After a while, William Beaumont (1785~1853), a member of the military, conducted an amazing experiment on Alexis St. Martin. St. Martin received a perpetual hole in the battlefield, and Beaumont scientifically identified the process of digesting food through St.Martin's wounds.
3) Establishment of the concept of calories
By the beginning of the 19th century, the scientific community had established a method of defining elements such as carbon, hydrogen, and nitrogen in organic matter.
The protein metabolism process was identified by Liebig in the late 19th century, and his disciple Voit (1813–1908) established an experimental method for protein metabolism.,Before Liebig, French physiologist Magendi (1783–1855) first began researching various nutrients in foods supplied by energy vacancies. Liebig established organic chemical components of proteins, lipids, and sugars, but misinterpreted that the nutritional value of these nutrients depends on nitrogen content and its function. They also argued that balanced eating is a good combination of protein, a nitrogen-containing nutrient, and sugar and lipid, a calorie. In 1871, French scientist Dumas experimented with Liebig's hypothesis and suggested that there was an unknown important nutrient in natural foods, other than sugar, protein, and lipid.
The predicate, "balanced diet," presented at the end of the 19th century, was mainly talked about the importance of sugar, lipid, and protein, and the importance of minerals was known only to the fact that growth is achieved only if various kinds of minerals are mixed well when making a mixture of pure feed for growth.
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