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기초영양학

영양학의 역사적 분석 1

by 뉴트리셔니스트 2020. 3. 3.
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영양에 관한 지식은 수세기를 거쳐 내려오는 과정에서 식품과 건강한 삶의 유지 결과에 대한 성과들이 인류사에 반영되어 왔었습니다. 영양학이 20세기 학문이라고 하지만 식품이 내포하고 있는 의미가 건강문제와 깊은 관련이 있다는 것과 치료에 반영시키고 있었다는 사실은 2천여 년 전으로 거슬로 올라갈 수 있습니다.

 

Schneider는 영양학 발전의 시대적 단계를 4단계로 나누었습니다.

 

(1) 자연시대 또는 과학 이전 시대

 

사물을 과학적 지식을 토대로 하여 검토하기 이전에도 사람들은 막연하나마 식품의 힘, 치료적 효과, 금기 등에 관하여 그 나름대로의 개념을 수립하고 있었습니다. 구약시대 다니엘은 사람들이 두유를 먹고 물을 마시면서 생활하는 것은 왕족이 먹는 음식을 먹고 포도주를 마시는 것보다 더 건강에 좋다고 하였습니다.

기원전 400년 의학의 원조인 히포크라테스는 당시에 벌써 음식으로 병을 고칠 수 있고, 적절한 음식의 선택은 건강한 길로 인도하는 것이라 지적했습니다. 성장하는 어린이는 성인보다 더 많은 열량을 필요로 하며, 그렇지 못할 경우 자신의 체조직을 소모하여 성장발육을 저해한다고 하였습니다.

 

 

Erasistratas(BC 310~250)는 현재의 에너지 설을 수립할 수 있는 개념을 소개하였습니다. 공기 중의 포노이마(영기)가 인체에 들어가 영혼이 된다고 하였고 또 닭을 길러 사료를 준 후에 그의 체중을 측정하여 일종의 영양 실험을 행한 기록도 남겼습니다.

 

17세기 초에 이탈리아의 의사였던 Sanctorius는 임식이 우리 몸에 들어가 어떻게 변하는가에 대해 대단한 관심을 느껴서 식사 전후에 자기의 체중을 달아보았습니다. 이 실험이 영양학 실험의 시초라 할 수 있습니다.

 

영국의 의사 Lind(1947)가 괴혈병의 치료를 위해 여섯 가지의 치료식을 수립하여 실험하는 단계에서 과학 이전의 시대는 종지부를 찍고 과학적인 검토와 실험이 전개되는 시기로 넘어갑니다.

 

▶ 화학분석시대 관련 내용은 다음장에서 기술합니다.

 

출처 및 참고문헌 : 기초영양학(수학사)

 

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Nutrition knowledge has been reflected in human history in the course of centuries of food and healthy life maintenance results. The fact that the meaning of food is deeply related to health problems and that it was reflected in treatment can go up to 2,000 years ago, although it is called the 20th century study of nutrition semester.

Schneider divided the periodical phase of nutritional development into four stages:

(1) the natural or pre-science era;

Even before reviewing things based on scientific knowledge, people were vaguely establishing their own concepts about food power, therapeutic effects, taboos, and so on. Daniel said that people living with soy milk and drinking water were healthier than eating food and drinking wine from the royal family.

Hippocrates, the medical aid of 400 BC, pointed out that at the time, food could already cure the disease, and the choice of proper food was to lead to a healthy path. The growing children need more calories than adults, and if they do not, they consume their own body tissues and inhibit growth and development.


Erasistratas (BC 310–250) introduced the concept of establishing the current energy theory. The phonoima in the air (the spirit) entered the human body and became a soul. After raising the chicken, he measured his weight and left a record of some kind of nutritional experiment.

In the early 17th century, Sanctorius, an Italian physician, felt a great interest in how the forestry entered our bodies and changed, so he put his weight before and after the meal. This experiment is the beginning of a nutrition experiment.


In the stage where British physician Lind (1947) sets up and experiment with six treatments for the treatment of scurvy, the pre-science era ends and goes to the time when scientific reviews and experiments are developed.

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