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기초영양학

영양학의 역사적 분석 4

by 뉴트리셔니스트 2020. 3. 5.
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(4) 세포 또는 분자 시대

 

1955년 이래 영양학 연구 과정의 새 방향이 전개되기 시작하였습니다. 생명 과학의 한 분야인 영양학도 예외 없이 연구에 방사선 동위원소를 사용하여 각 영양소의 필요량, 세포층에서 일어나는 대사과정 등을 세밀히 관찰할 수 있었습니다. 한편 전자 현미경, ultracentrifuge, 미량분석 기기의 발명과 이들 기기의 사용은 더욱 세포 측 내욍에서 일어나는 영양소의 기능을 이해할 수 있는 가능성을 명백히 하여 주었습니다.

 

 

오늘날 영양학은 인간의 건강, 수명의 연장, 개체가 성장할 수 있는 잠재성을 충분히 발휘하여 발육을 도모하는 데 뒷받침할 수 있는 필수적인 생명과학으로 알려져 있습니다. 영양학이 인간생활에 있어 이렇게 중요한 위치를 차지하고 있는데도 불구하고 금세기에 와서야 비로소 학문적체계를 갖추어 각광을 받게 된 그 점에는 다음과 같은 몇 가지의 이유가 있습니다.

 

영양학의 개념을 이론적으로 체계화하고 과학적인 방법으로 연구, 규명하기 이전에 우선 식물을 구성하고 있는 영양소의 함량에 관한 지식을 가지고 있어야 합니다. 영양소가 화학 성분이며 어떤 것은 식품이나 인체내에 미량 함유되어 있으므로 이의 함량을 분석하기 위해서는 우선 분석방법, 분석기구가 발달되었어야 합니다. 영양학이 생물체를 다루고 또 이의 생리적 기능의 지식이 토대가 되어져야 하므로 영양학의 발전을 생물학의 연구 발전을 기다려야 했고 또한 인간의 많은 질병이 영양문제와 직결되어 있으며 많은 영양에 대한 지식을 결핍 증세를 통하여 알게 되었으므로 임상학의 발전이 길잡이가 되지 않을 수 없었습니다. 그뿐만 아니라 우리의 관심사는 과학이나 기술의 발달에 있기 이전에 인간의 존엄성에 있기 때문에 영양학의 발전은 종합적인 학문체계를 세우고서야 현대사회의 소산이 된 것입니다.

 

영양지식은 오늘날 인류사회에 결핍증세를 소멸시켰고 국민의 체위를 향상했으나 그래도 해결되지 않고 숙제로 남아있는 영양문제는 허다합니다. 경제적으로 안정되었다는 선진국 국민의 식생활에는 열량 과잉, 동물성 식품의 과일 섭취 등에 따른 비만증, 고혈압증, 순환기 계통의 질병, 당뇨병 등의 유발로 오는 영양문제가 대두되고 있습니다. 반면에 세계 인구의 일부는 식량부족에서 오는 열량 부족, 단백질 부족이 기아, 기근, 영야 부족을 유발하여 국민건강을 위협하고 있습니다. 식량이 풍부하거나 부족하거나 개개인의 체질과 국민 집단의 건강상태에 따른 균형 잡힌 식사, 적절한 운동과 휴식을 겸한 영양교육은 영양학 영역의 중요한 역할이 되어 있습니다.

 

출처 : 기초영양학(수학사)

 

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(4) Cell or molecular age

Since 1955, a new direction for the nutrition research course has begun to develop.,Nutrition, a field of life sciences, was able to observe the needs of each nutrient, the metabolic process in the cell layer, and so on, using radiation isotopes in research without exception. Meanwhile, the invention of electron microscopes, ultracentrifuges, and microanalysis devices and the use of these devices further clarified the possibility of understanding the function of nutrients occurring on the cell side.

 

Today, nutrition is known as the essential life sciences that can support human health, the extension of life span, and the development of individuals by fully demonstrating their potential to grow.,Although nutrition has taken such an important position in human life, there are several reasons why it has come to the fore in this century to have an academic system and become popular.

Before theoretically systematizing the concept of nutrition and researching and identifying it in a scientific way, first of all, you must have knowledge of the nutrient content that constitutes the plant.,Nutrients are chemicals and some are traces in food or human body, so to analyze their content, analysis methods and analytical instruments should have developed first. Nutrition should be the basis for the development of nutrition, and the development of nutrition should be awaited for the research and development of biology. In addition, many diseases of humans are directly related to nutrition problems and knowledge of many nutritions is known through deficiency symptoms. In addition, our interests are in the dignity of humans before the development of science or technology, so the development of nutrition has become a result of modern society by establishing a comprehensive academic system.

Nutrition knowledge has destroyed the deficiency in human society today and has improved the status of the people, but there are many nutritional problems that remain as homework.,Nutrition problems are emerging in the diet of developed countries that are economically stable due to overheating of calories, obesity due to fruit intake of animal foods, hypertension, circulatory diseases, and diabetes. Some of the world's population, on the other hand, is threatening the public health by causing a shortage of calories and proteins from food shortages, which cause starvation, famine, and a lack of spirit. Nutrition education, which is rich in food, lacks, or is balanced according to the individual constitution and the health status of the national group, and proper exercise and rest, is an important role in nutrition.

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