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기초영양학

영양학의 역사적 분석 2-5

by 뉴트리셔니스트 2020. 3. 4.
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6) 필수아미노산의 발견

 

단백질에 관한 연구도 긴 역사를 가지고 있어요. 필수아미노산의 발견은 인체를 구성하는 성분 중에 가장 중요한 단백질의 구성성분입니다. 매일 일부 양이 분해되어 요중에 질소 성분으로 배설됩니다. 그 후 생화학이 진보하여 소화작용이 확실하게 되고, 섭취한 단백질이 장내에서 소화효소에 의하여 아미노산까지 분해되는 것을 알게 되었습니다. 그 결과 단백질의 영양적 가치는 결국 이것을 구성하는 아미노산의 영양적 가치에 지배되는 것을 알게 된 거죠.

 

이 점에 관하여 최초의 흥미있는 실험을 한 사람은 Yale 대학의 Osborne과 Mendele입니다. 그들은 옥수수에서 zein이라고 불리는 단백질만을 흰쥐에게 주면 발육이 정지되고 마침내 죽고 만다는 사실을 발견했어요. 그러나 아미노산인 tryptophan을 첨가하면 죽지는 않지만 발육은 안되고, 더욱이 Lysine이라는 아미노산을 첨가하면 정상발육을 하는 것을 알아냈어요. 즉, 단백질도 그의 아미노산 조성에 따라 영양가가 다르며, 식물성 단백질은 동물성 단백질에 비하여 영양가가 떨어지는 것을 지적하였습니다.

 

Lysine

 

미국의 W. C. Rose는 "어떤 아미노산이 영양적으로 중요한가?"하는 문제에 대하여 명백한 답을 주었습니다. 그는 단백질을 구성하는 아미노산을 모두 합성하여 이것을 여러 가지로 배합한 다음 동물을 사육하여 발육을 검사한 결과, 천연의 단백질을 구성하는 20종의 아미노산 중 10종이 흰쥐의 발육에, 8종이 인체에 반드시 필요한 것으로 판명되었습니다. 이 실험을 통하여 인체 영양에 있어서 단백질의 의의가 처음으로 명료하게 되었습니다.

 

출처 : 기초영양학(수학사)

 

 

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6) Discovery of essential amino acids


Studies on proteins have a long history. The discovery of essential amino acids is the most important component of the proteins that make up the human body. Every day, some amounts are decomposed and excreted as nitrogen in the urine. Then, biochemistry progressed to ensure digestive action, and we found that the proteins ingested were decomposed from the intestines to the amino acids by digestive enzymes. And as a result, we found that the nutritional value of protein is ultimately dominated by the nutritional value of amino acids that make up it.

The first interesting experimenters on this point are Osborne and Mendele at Yale University.,They found that giving only proteins called zein to rats in corn stopped the development and finally died. However, when the amino acid tryptophan is added, it does not die, but it does not develop, and it is found that the amino acid called Lysine is added to normal development. In other words, proteins have different nutritional value according to their amino acid composition, and plant proteins have been pointed out to be less nutritional than animal proteins.

The W. C. Rose of the United States gave an obvious answer to the question: "What amino acids are nutritionally important?",He synthesized all the amino acids that make up the protein, and then mixed them into several different types, and then, after breeding animals to test for development, 10 of the 20 amino acids that make up the natural protein proved to be essential for the development of rats and 8 for the human body. This experiment made the protein's significance clear for the first time in human nutrition.

 

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