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기초영양학

영양학의 역사적 분석 3

by 뉴트리셔니스트 2020. 3. 4.
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(3) 생물학적 시대

 

생물학 연구 시기의 초창기는 비타민과 같은 성질을 가진 여러 가지 요인을 발견하는 데 그 특징이 있었습니다.. 이러한 물질은 곧 지용성 A와 지용성 B로 분류할 수 있는 여러 가지 요소로 밝혀졌습니다. 1940년대에 이르러 4종의 지용성 비타민과 8종의 수용성 비타민이 인간에게 필수적인 요소로 알려졌으며, 그 외 여러 가지 요소 또한 기타 동물의 생명 현상을 유지하기 위해 필요하다고 밝혀졌습니다.

 

이들 비타민의 화학적 구조가 규명되고, 또 어떤 것은 합성되면서 이들 비타민의 생물학적 기능에 대한 지식이 급속도로 진전되어 정리되기 시작하였습니다. 1940년 이후에 발견된 필수 영양소는 folic acid와 비타민 B12 단 2개뿐이었습니다. 이때부터 영양학 연구 경향이 식사에 필수 불가결환 영양소 한 개 한 개에 대한 중요성 검토에서 방향을 바꾸어 영양소 상호관계, 영양소의 정확한 생리학적 기능 및 필요량 결정 수립을 강조하기 시작하였습니다. 또한 복합 결핍증이 영양 문제에 있어서 중요한 비중을 차지하게 되었습니다. 예를 들면 아이들에 있어서 당질은 충분하나 단백질이 부족할 때에 kwashiorkor가 일어나고, 열량 및 일반 영양 부족시에는 marasmus에 걸리게 됩니다. 이들 두 질병은 딴 영양소의 결핍과 장해에서도 일어난다고 합니다.

 

kwashiorkor

 

비타민A 부족이 각막연화증을 일으키지 않을 때의 protein 결핍은 성장을 어느 정도 저해하지만 단백질의 양이 증가되지 않을 때에 비타민A 부족증은 점점 더 심해집니다. 에너지 또한 다른 영양소 결핍 증상과 관련성이 있습니다.

 

근래에 이르러 더욱 관심을 모으고 있는 것은 영양에 대한 이론적 지식과 영양 상태를 향상할 수 있도록 생활화할 수 있는 실천 문제이 있어 점차적으로 넓어지는 차이를 어떠한 방법으로 교육하느냐 하는 문제입니다. 눈부시게 발전하는 영양 지식을 생활화한다는 것이 오늘날의 과제이며, 이는 계속 우리의 과제로 남아 있습니다.

 

출처 : 기초영양학(수학사)

 

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(3) Biological Age

The early days of biological research were characterized by finding various factors with vitamin-like properties. These substances were soon identified as various factors that can be classified as fat-soluble A and fat-soluble B. By the 1940s, four types of fat-soluble vitamins and eight types of water-soluble vitamins were known to be essential to humans, and many other factors were also found to be necessary to maintain the life phenomena of other animals.

As the chemical structure of these vitamins was identified and some were synthesized, the knowledge of the biological function of these vitamins began to progress rapidly and to be summarized.,Only two essential nutrients were found after 1940: folic acid and vitamin B12. From this point on, the trend of nutrition research has changed its direction in the review of the importance of one essential nutrient for meals, and has begun to emphasize nutrient interaction, precise physiological function of nutrients, and decision-making of necessary amounts. Combined deficiency has also become an important part of nutrition problems. For example, in children, kwashiorkor occurs when there is enough sugar but lack of protein, and marasmus occurs when calories and general nutrition are insufficient. These two diseases also occur in the deficiency and disability of other nutrients.

Protein deficiency when vitamin A deficiency does not cause corneal dystrophy to some extent inhibits growth, but when the amount of protein is not increased, vitamin A deficiency becomes more and more severe.,Energy is also associated with other nutrient deficiency symptoms.

In recent years, more attention has been paid to the theoretical knowledge of nutrition and the practical problem that can be made to improve the nutritional status. It is a question of how to educate the gradually widening difference. It is today's task to make a brilliantly developed nutrition knowledge a life, and it remains our task.

 

 

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